HomeOpioïden5.3.3 Uitgaande jongeren en jongvolwassenen

5.3.3 Uitgaande jongeren en jongvolwassenen

In het kort: Heroïne is de minst gebruikte drug onder uitgaanders. Minder dan 1% heeft het middel ooit gebruikt.

In Het Grote Uitgaansonderzoek (HGU) 2023 ​​[1]​ is het middelengebruik in kaart gebracht van 7.012 uitgaande jongeren en jongvolwassenen van 16-35 jaar die in het afgelopen jaar tenminste één keer een festival of club hebben bezocht (hierna ‘uitgaanders’ genoemd). De gegevens werden van 19 mei tot en met 20 juni 2023 verzameld via een online vragenlijst. De representativiteit van de steekproef kan niet precies worden vastgesteld vanwege het ontbreken van een steekproefkader. Eerdere metingen vonden plaats in 2013, 2016 en 2020. Vanwege verschillen in de wervingsprocedure, de steekproefverschillen en het ontbreken van een steekproefkader kunnen slechts voorzichtige conclusies getrokken worden over het gebruik van heroïne en opioïde pijnstillers in het uitgaansleven (zie bijlage B2).

Uitgaanders in Nederland

Het Grote Uitgaansonderzoek bracht in 2023 ​[1]​ het middelengebruik van uitgaande jongeren en jongvolwassenen van 16-35 jaar in kaart. De representativiteit van de steekproef kan niet precies worden vastgesteld vanwege het ontbreken van een steekproefkader.

  • Heroïne is de minst gebruikte drug onder uitgaanders. In 2023 had 0,5% ooit heroïne gebruikt, 0,1% gebruikte heroïne in het laatste jaar.
  • Opioïde pijnstillers (zeer sterke pijnstillers, zoals oxycodon of fentanyl) zijn de minst gebruikte medicijnen zonder doktersrecept onder uitgaanders. In 2023 had 2,9% ooit opioïde pijnstillers (niet op recept) gebruikt, 1,2% gebruikte opioïde pijnstillers (niet op recept) in het laatste jaar.
  • Ook andere opioïden (geen pijnstiller, bijv. O-DSMT) worden onder uitgaanders gebruikt. Lees meer over het gebruik andere opioïden en andere NPS onder uitgaanders op deze pagina

Aanvullende informatie

Bronnen

  1. 1.
    Van Beek RJJ, Monshouwer K, Schutten F, Den Hollander W, Andree R, Van Laar M. Het Grote Uitgaansonderzoek 2023: Uitgaanspatronen, middelengebruik, gezondheid en intentie tot stoppen of minderen onder uitgaande jongeren en jongvolwassenen. Trimbos-instituut; 2024.

Hoe te verwijzen

    Nationale Drug Monitor, editie 2024. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.