HomeCannabis3.2.4 Medicinaal gebruik

3.2.4 Medicinaal gebruik

In het kort: In 2022 heeft bijna een vijfde van de laatste-jaar-gebruikers cannabis of een cannabisproduct gebruikt voor medicinale doeleinden. De grote meerderheid deed dit zonder doktersrecept. In 2022 werd bijna 41.000 keer medicinale cannabis verstrekt door openbare apotheken, dit is minder dan in 2021.

In Nederland is de verstrekking van medicinale cannabis strikt gescheiden van de gedoogde verkoop van cannabis via coffeeshops (zie § 2.1.4). Medicinale cannabis is alleen verkrijgbaar op doktersrecept bij de apotheek. De medicinale cannabis wordt onder toezicht van het Bureau Medicinale Cannabis gekweekt volgens strenge regels. Daarnaast zijn ook producten met CBD vrij te koop bij drogisterijen en via het internet. CBD is een niet-psychoactieve component van cannabis die niet onder de Opiumwet valt. In de LSM-A 2022 is aan cannabisgebruikers gevraagd of zij cannabis(producten) gebruiken voor medicinale doeleinden, bijvoorbeeld als pijnstiller. Ook is gevraagd of zij een doktersrecept hebben voor de cannabis(producten).

 • In 2022 heeft bijna een vijfde van de laatste-jaar-gebruikers (17,6%) cannabis of een cannabisproduct gebruikt voor medicinale doeleinden.
 • Van de mensen die cannabis als medicijn gebruikten, deed 94,3% dit zonder doktersrecept; 2,8% gebruikte alleen op doktersrecept en 2,9% gebruikte zowel met als zonder doktersrecept.
 • Er worden verschillende cannabisproducten gebruikt. Van de mensen die cannabis als medicijn gebruikten, gebruikte de meerderheid wiet (83,0%), ongeveer één op de zes CBD-olie (16,3%) en minder dan een tiende THC-olie (8,1%). Overige vormen kwamen minder vaak voor: 1,0% gaf aan een cannabisolie te gebruiken zonder te weten wat er in zit en 2,5% gebruikte andere cannabisproducten voor medicinale doeleinden.

Verstrekkingen van medicinale cannabis door apotheken

In 2022 werd bijna 41.000 keer medicinale cannabis verstrekt door openbare apotheken ​[1]​. Het aantal verstrekkingen daalde de afgelopen vijf jaar.

 • In 2016 was er een flinke stijging in het aantal verstrekkingen. Dit komt mogelijk doordat toen naast cannabis flos (gedroogde cannabis bloem) ook cannabisolie beschikbaar kwam.
 • Sinds 2017 daalt het aantal verstrekkingen elk jaar. 
 • In 2022 waren er 1.000 minder verstrekkingen dan in 2021. Dat is een daling van 2,2%.
 • Van alle verstrekkingen in 2022 was 55% cannabis flos en 45% cannabisolie.
 • Tot eind 2022 werd medicinale cannabis niet vergoed door de zorgverzekering. Sindsdien wordt het cannabismedicijn Epidyolex vergoed bij twee ernstige epileptische aandoeningen.

Aanvullende informatie

 1. 1.
  Farmaceutische Kengetallen S. Lichte daling verstrekkingen van medicinale cannabis [Internet]. Vol. 158, Parmaceutisch weekblad. 2023. Available from: https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2023/lichte-daling-verstrekkingen-van-medicinale-cannabis#:$\sim$:text=Openbare apotheken verstrekten in 2022,week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Hoe te verwijzen

  Nationale Drug Monitor, editie 2024. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.