HomeEcstasy (MDMA)6.8.2 Prijs

6.8.2 Prijs

Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) onderzoekt welke stoffen aanwezig zijn in drugsmonsters die bij instellingen voor verslavingszorg worden ingeleverd. Een deel van deze monsters (pillen) wordt op basis van bepaalde kenmerken, zoals logo, gewicht en diameter, herkend bij de instellingen zelf. Op sommige locaties kunnen ook MDMA-poeders direct geanalyseerd worden met behulp van een FT-IR (Fourier-Transform-Infraroodspectroscopie). Monsters met onbekende samenstelling en alle monsters in poedervorm worden doorgestuurd naar het laboratorium voor chemische analyse.

Zowel het aantal samples aangeleverd bij het DIMS als het aantal bezoekers van de testservices is in 2021 iets gestegen ten opzichte van het eerste coronajaar 2020, maar nog niet op het niveau van voor de coronapandemie. Deze stijging hangt vermoedelijk samen versoepelingen van de coronamaatregelen die gericht waren op het uitgaansleven.

Als consumenten hun drugsmonster inleveren bij een testlocatie wordt hen ook gevraagd naar de aankoopprijs, daardoor is er een goed inzicht in de prijs die consumenten betalen voor ecstasypillen en MDMA-poeder.

  • Consumenten die ecstasypillen bij het DIMS lieten testen betaalden in 2021 gemiddeld €4,20 per ecstasypil. Deze prijzen zijn vergelijkbaar met die in de afgelopen vijf jaren (zie tabel hieronder).
  • Consumenten die MDMA-poeder bij het DIMS inleverde betaalden in 2021 gemiddeld €20,80 per gram, de prijs voor een gram MDMA ligt al jaren op ongeveer dit niveau.

Tabel 6.8.2           Prijzen in euroI op consumentenniveau van ecstasy, vanaf 2012II

Aanvullende informatie

Hoe te verwijzen

    Nationale Drug Monitor, editie 2023. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.