HomeEcstasy (MDMA)6.8.2 Prijs

6.8.2 Prijs

In het kort: Een ecstasy-pil kostte in 2022 gemiddeld €4,36 en een gram MDMA-poeder of kristallen €23,07. Deze prijzen liggen de afgelopen tien jaar op ongeveer hetzelfde niveau.

Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) onderzoekt welke stoffen aanwezig zijn in drugsmonsters die bij instellingen voor verslavingszorg worden ingeleverd. Een deel van deze monsters (pillen) wordt op basis van bepaalde kenmerken, zoals logo, gewicht en diameter, herkend bij de instellingen zelf. Op sommige locaties kunnen ook MDMA-poeders direct geanalyseerd worden met behulp van een FT-IR (Fourier-Transform-Infraroodspectroscopie). Monsters met onbekende samenstelling en alle monsters in poedervorm worden doorgestuurd naar het laboratorium voor chemische analyse.

Als consumenten hun drugsmonster inleveren bij een testlocatie wordt hen ook gevraagd naar de aankoopprijs, daardoor is er een goed inzicht in de prijs die consumenten betalen voor ecstasypillen en MDMA-poeder.

  • Consumenten die ecstasypillen bij het DIMS lieten testen betaalden in 2022 gemiddeld €4,36 per ecstasypil. Deze prijzen zijn vergelijkbaar met die in de afgelopen vijf jaar.
  • Consumenten die MDMA-poeder bij het DIMS inleverde betaalden in 2022 gemiddeld €23,07 per gram, de prijs voor een gram MDMA is sinds 2019 licht gestegen.

Tabel 6.8.2           Prijzen in euroI op consumentenniveau van ecstasy, vanaf 2012II

Aanvullende informatie

Hoe te verwijzen

    Nationale Drug Monitor, editie 2024. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.