Snel naar:
De cijfers over het gebruik van amfetamine worden hieronder uitgesplitst naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, migratieachtergrond en stedelijkheid. Het aantal laatste-maand-gebruikers van amfetamine in de steekproef is te klein om nader uit te splitsen naar deze demografische kenmerken.
Geslacht
Vrouwen gebruikten minder amfetamine dan mannen, dit is vanaf 2015 onveranderd. Het percentage volwassenen vrouwen (3,0%) dat ooit amfetamine gebruikte lag in 2021 meer dan twee keer zo laag als onder mannen (7,7%) (tabel 7.2.2). Het percentage volwassen dat in het laatste jaar amfetamine gebruikte verschilde niet significant tussen mannen (1,5%) en vrouwen (1,0%).
7.2.2 Gebruik van amfetamine in de bevolking van 18 jaar en ouder naar geslacht. Peiljaar 2021
Leeftijd
Amfetaminegebruik in het laatste-jaar komt het meeste voor onder twintigers. In de leeftijdsgroep 25-29 gebruikte 4,8% in het laatste-jaar amfetamine en in de groep 20-24 jarigen lag dat percentage op 3,7%. Ongeveer een op de zes (15,9%) 25-29 jarigen heeft ooit amfetamine gebruikt. In de hogere leeftijdsgroepen wordt de groep mensen die in het laatste jaar amfetamine gebruikten steeds kleiner.
In de LSM-A (bijlage A2) uit 2020 werd aan laatste-jaar-gebruikers van amfetamine gevraagd wanneer zij dit voor het eerst hadden genomen. De helft van de volwassen Nederlanders die in het afgelopen jaar amfetamine gebruikten, gebruikte dit middel tussen hun 18de en 24ste levensjaar voor het eerst. Een kwart van de amfetaminegebruikers was jonger dan 18 jaar toen ze voor het eerst gebruikten, en een kwart was ouder dan 24 jaar. De gemiddelde startleeftijd van alle gebruikers is 21,4 jaar, dit is voor mannen (21,5 jaar) en vrouwen vrijwel gelijk (21,1 jaar).
Figuur 7.2.2 Gebruik van amfetamine in de bevolking van 18 jaar en ouder, naar leeftijdsgroep. Peiljaar 2021
Opleidingsniveau
Het ooitgebruik van amfetamine was het laagst onder laagopgeleiden (3,2%) en het hoogst onder hoogopgeleiden (6,9%), middelbaar opgeleiden zaten daar tussenin (5,1%) (zie tabel hieronder). Voor gebruik in het laatste jaar gold hetzelfde patroon (zie tabel hieronder).
Tabel 7.2.3 Gebruik van amfetamine in de bevolking van 18 jaar en ouder naar opleidingsniveauI. Peiljaar 2021
Migratieachtergrond
Het percentage volwassenen met een westerse migratieachtergrond (zie ‘migratieachtergrond’ in bijlage D) dat ooit amfetamine heeft gebruikt (7,4%) was hoger dan onder volwassenen met een Nederlandse- (5,3%) of niet-Westerse (3,7%) migratieachtergrond (zie tabel hieronder). Dit gold ook voor het laatste-jaar-gebruik, ook daar lag het gebruik van volwassenen met een Westerse migratieachtergrond hoger dan het gebruik onder volwassen met een Nederlandse- of niet-Westerse migratieachtergrond.
Tabel 7.2.4 Gebruik van amfetamine in de bevolking van 18 jaar en ouder naar migratieachtergrondI. Peiljaar 2021
Stedelijkheid
Het gebruik van amfetamine lag onder bewoners van (zeer) sterk stedelijke gebieden hoger dan in de matig stedelijke – en weinig/niet stedelijke gebieden (zie tabel hieronder).
Tabel 7.2.5 Gebruik van amfetamine in de bevolking van 18 jaar en ouder naar stedelijkheidI. Peiljaar 2021
Aanvullende informatie
Hoe te verwijzen
Nationale Drug Monitor, editie 2023. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.