HomeGebruik: jongeren en jongvolwassenen18.3.5 Kwetsbare groepen jongeren en jongvolwassenen

18.3.5 Kwetsbare groepen jongeren en jongvolwassenen

Hoeveel jongeren uit kwetsbare groepen gebruiken psychedelica?

In het kort: Vergeleken met andere drugs lijkt het gebruik van psychedelica relatief weinig voor te komen onder groepen kwetsbare jongeren. Jongeren in de residentiële jeugdzorg en jongeren in cluster 4 van het speciaal voortgezet onderwijs (vso) gebruiken vaker paddo’s dan leeftijdsgenoten in het regulier onderwijs. Het gebruik van paddo’s lijkt over het algemeen te dalen in de laatste jaren. In groepen risicojongeren komt het gebruik van psychedelica ook relatief weinig voor.

Snel naar:
Scholieren van het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs
Jongeren in Justitiële Jeugdinrichtingen
Jongeren in de residentiële jeugdzorg
Groepen risicojongeren

Wat verstaan we onder kwetsbare groepen jongeren?

 Op deze pagina bespreken we een aantal onderzoeken over het middelengebruik binnen ‘kwetsbare groepen jongeren’. Wij gebruiken de term ‘kwetsbare groepen jongeren’ om aan te duiden dat het hier gaat om groepen jongeren die een grotere kans hebben op problemen met en door middelengebruik ​[1]​. Dit komt door een opeenstapeling van verschillende risicofactoren binnen deze groepen. Omgevingsfactoren spelen hierbij de belangrijkste rol, vaak in wisselwerking met persoonlijke risicofactoren. Het kan bijvoorbeeld gaan om problemen in de gezinssituatie, schoolgerelateerde problemen of gedragsproblemen. Jongeren in de jeugdzorg, in jeugddetentie of in het voorgezet speciaal onderwijs (vso) zijn voorbeelden van groepen waarin vaak zo’n opeenstapeling van risicofactoren speelt.

Hoeveel scholieren in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs gebruiken psychedelica?

Cluster 4 scholieren hebben de meeste ervaring met paddogebruik

In 2019 gebruikte 3,5% van de scholieren in cluster 4 ooit paddo’s ​[2]​. Dat is hoger dan het gebruik ooit in het leven onder scholieren van het praktijkonderwijs (1,3%) en leeftijdsgenoten op het regulier onderwijs (vmbo-b, 1,1%).

Het gebruik in de laatste maand onder cluster 4 scholieren (0,7%) verschilde niet veel dan dat van hun leeftijdsgenoten op het praktijkonderwijs (0,5%) en het vmbo-b (0,8%).

Er zijn geen cijfers bekend over het gebruik van andere psychedelica dan paddo’s onder scholieren in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Ook zijn er geen cijfers bekend over het gebruik van psychedelica onder scholieren in cluster 3.

Paddogebruik neemt af onder scholieren van aan het praktijkonderwijs en cluster 4

Het gebruik van paddo’s ooit in het leven onder scholieren van cluster 4 en het praktijkonderwijs daalde in de periode 2008-2019. In cluster 4 daalde het percentage scholieren dat ooit paddo’s gebruikte van 7,0% naar 3,5%. In het praktijkonderwijs daalde dit percentage van 3,6% naar 1,3%. Op het vmbo-b bleef het aandeel scholieren dat ooit paddo’s had gebruikt in diezelfde periode stabiel. Ook het gebruik in de laatste maand nam in zowel het cluster 4 onderwijs als het praktijkonderwijs af.

Jongens en meisjes gebruiken ongeveer even vaak paddo’s

Er werden geen significante verschillen gevonden tussen jongens en meisjes in het gebruik van paddo’s. Dit gold voor alle schooltypen en voor zowel het gebruik ooit in het leven als in de laatste maand.

Jongeren met een westerse migratieachtergrond meer ervaring met paddo’s dan jongeren met een Nederlandse herkomst

Jongeren met een westerse migratieachtergrond hebben vaker ooit paddo’s gebruikt dan jongeren met een Nederlandse achtergrond. Dit geldt zowel voor jongeren in cluster 4 (8,1% vs. 2,9%) als op het vmbo-b (3,3% vs. 0,5%). Ook hebben de jongeren met een westerse migratieachtergrond meer ervaring met paddo’s dan jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond, maar deze verschillen zijn niet significant.

Ook op het praktijkonderwijs hebben jongeren met een westerse migratieachtergrond de meeste ervaring met paddo’s, maar de verschillen tussen de herkomstgroepen zijn hier kleiner en niet significant.

Hoeveel jongeren in de Justitiële Jeugdinrichtingen gebruiken psychedelica?

Bijna geen van de jongeren die in een Justitiële Jeugdinrichting verblijven gebruikt paddo’s of LSD

In 2022 hadden twee van de onderzochte jongeren die verblijven in Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI, n = 110) paddo’s gebruikt in de laatste maand en geen van de jongeren gebruikte LSD ​[3]​.

Er zijn geen cijfers bekend over het gebruik van andere psychedelica dan paddo’s of LSD onder jongeren in de JJI.

Hoeveel jongeren in de residentiële jeugdzorg gebruiken paddo’s?

Paddogebruik komt vaker voor onder jongeren in de residentiële jeugdzorg dan onder leeftijdsgenoten in het regulier onderwijs

Van alle jongeren (12 t/m 25 jaar) in de residentiële jeugdzorg (RJZ) had ongeveer één op de twaalf (8%) in 2020 ooit paddo’s gebruikt ​[4]​. Eén op de honderd (1%) had in de laatste maand paddo’s gebruikt.

Jongeren in de RJZ (12 t/m 15 jaar) hadden vaker ooit paddo’s gebruikt (6%) dan hun leeftijdsgenoten in het reguliere voortgezet onderwijs (1%). Het gebruik in de laatste maand verschilde niet met het regulier onderwijs en was voor beide groepen 0%. Deze vergelijking is alleen gemaakt voor de 12- t/m 15-jarigen omdat de groep 16- t/m 17-jarige scholieren uit het landelijk scholierenonderzoek niet representatief is voor de algemene populatie (een deel van hen is al van school/naar andere opleidingen).

Er zijn geen cijfers bekend over het gebruik van andere psychedelica dan paddo’s onder jongeren in de RJZ.

Ervaring met paddogebruik onder jongeren in de RJZ gedaald tussen 2008 en 2020

Paddogebruik daalde onder jongeren in de RJZ tussen 2008 en 2020. Het percentage jongeren dan ooit paddo’s had gebruikt daalde van 16% in 2020 naar 8% in 2008 voor de groep 16- en 17-jarigen. Voor de groep 12- t/m 15-jarigen daalde het percentage dat ooit paddo’s had gebruikt van 9% naar 6%, maar dit verschil was niet significant.

Het gebruik van paddo’s in de laatste maand is voor beide leeftijdsgroepen ongeveer gelijk gebleven tussen 2008 en 2020.

Hoe ziet het psychedelicagebruik in groepen risicojongeren eruit?

Wie vallen er onder groepen risicojongeren?

Een groep risicojongeren is volgens de Antenne Regiomonitor een jongeren- en/of vriendengroep waarbij er al sprake is van middelengebruik en minimaal één van de volgende drie problemen speelt:

  • Problematisch of overmatig drugsgebruik;
  • Meervoudige problematiek in de omgeving van de jongeren (bijvoorbeeld binnen de familie, schoolsituatie of vriendengroep);
  • Overlast of criminaliteit.

De problemen hoeven niet bij alle jongeren in de jongerengroep voor te komen. Deze jongerengroepen worden soms ook wel aangeduid als ‘kansarm’, ‘probleemjeugd’ of ‘hangjeugd’ ​[5]​.

Psychedelicagebruik komt relatief weinig voor in groepen risicojongeren

Het gebruik van psychedelica kwam volgens jongerenwerkers in 11 van de 29 onderzochte groepen (verspreid over regio’s Noord, West en Zuid) voor. Dit is relatief weinig vergeleken met het gebruik van andere middelen.  In bijna al deze groepen risicojongeren (9 van de 11) gebruikte een enkeling tot minder dan een kwart in de groep. Het is niet bekend om welke psychedelische middelen het gaat.

Psychedelicagebruik nam toe of bleef stabiel in bijna alle groepen risicojongeren

Jongerenwerkers gaven aan dat in de meeste groepen risicojongeren (5 van de 11) het gebruik van psychedelica was toegenomen in het laatste jaar. In vier groepen was het gebruik stabiel gebleven. In twee groepen nam het psychedelicagebruik volgens de jongerenwerkers af.

Jongeren in praktijk- en speciaal onderwijs

Het EXPLORE-onderzoek is een landelijk onderzoek naar het middelengebruik onder jongeren in verschillende kwetsbare groepen. In 2019 werd in EXPLORE met een vragenlijst het middelengebruik in het praktijkonderwijs en in cluster 3 en cluster 4 van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) onderzocht ​[2,6]​. Het gebruik van psychedelica is in cluster 3 niet onderzocht, maar wel in cluster 4 en het praktijkonderwijs. De gegevens uit cluster 4 en het praktijkonderwijs worden daarnaast vergeleken met het vmbo-b. De gegevens over vmbo-b scholieren komen uit een ander onderzoek. De cijfers geven daarom alleen een indicatie van de verschillen tussen deze groepen. Dit geldt ook voor de vergelijkingen met het reguliere onderwijs in de andere EXPLORE onderzoeken.

Jongeren in Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI)

In 2022 werd in EXPLORE met een vragenlijst het middelengebruik onder jongeren die in een instelling voor jeugddetentie (Justitiële Jeugdinrichting, JJI) verblijven onderzocht ​[3]​. Aan het onderzoek deden alleen jongens mee omdat de groep meisjes in de JJI klein is. Onderzoekers konden daardoor de privacy van de meisjes onvoldoende beschermen. Om de cijfers in perspectief te plaatsen is een vergelijking gemaakt met het gebruik onder studenten van het mbo/hbo.

Jongeren in de jeugdzorg

In 2020 werd in EXPLORE het middelengebruik van jongeren in de residentiële jeugdzorg (RJZ) onderzocht ​[4]​. Het middelengebruik werd gemeten met een vragenlijst. Om de cijfers in perspectief te plaatsen is een vergelijking gemaakt met het gebruik onder leerlingen  van het regulier voortgezet onderwijs.

Groepen risicojongeren

De Antenne Regiomonitor onderzoekt het middelengebruik onder groepen risicojongeren in verschillende regio’s in Nederland. Dit gebeurt door middel van interviews met jongeren- en straathoekwerkers. Daarmee is de Antenne Regiomonitor een kwalitatief onderzoek. Het gaat hier dus niet om het gebruik van individuele jongeren, maar over de inschatting van de jongerenwerkers over het gebruik binnen de groep. Dat is anders dan bij de andere op deze pagina beschreven onderzoeken, waarbij het middelengebruik bij de jongeren zelf is gemeten met vragenlijsten.

De Antenne Regiomonitor ziet groepen risicojongeren als vrienden- of hanggroepen bij wie er al sprake is van middelengebruik en die bij jongerenwerkers in beeld zijn. Binnen deze groepen speelt minstens één van de volgende problemen: Er moet sprake zijn van óf problematisch drugsgebruik; óf meervoudige problematiek in de omgeving van de jongeren (bijvoorbeeld binnen de familie, schoolsituatie of vriendengroep); óf overlast en criminaliteit.

De Antenne Regiomonitor heeft een paar beperkingen. De onderzochte jongerengroepen vormen geen representatieve steekproef voor alle jongerengroepen in de regio. Ook zijn er soms sterke verschillen tussen en binnen de jongerengroepen. Tenslotte onderzoekt de Antenne Regiomonitor bij verschillende metingen andere groepen. Dit maakt dat generalisaties of directe vergelijkingen met andere groepen of eerdere metingen niet goed mogelijk zijn. Een sterk punt van de Antenne Regiomonitor is dat dit onderzoek jongeren in risicogroepen bereikt. Andere onderzoeken bereiken deze jongeren vaak niet.

​[5]​De laatste meting van de Antenne Regiomonitor was in 2023 ​[5]​. Hierin beschreven jongerenwerkers in totaal 29 groepen risicojongeren uit verschillende regio’s in Nederland. Het aantal jongeren in een groep varieerde van 10 tot 350 personen (meerderheid leeftijd 16 t/m 28 jaar). Gemiddeld zaten er ongeveer 20 jongeren in een jongerengroep.

Aanvullende informatie

Bronnen

  1. 1.
    Möhle M, Spronk D, Bilderbeek B, van Iperen P. Tool Middelenpreventie voor kwetsbare groepen [Internet]. Trimbos-instituut; 2024. Available from: https://www.trimbos.nl/wp-content/uploads/2024/03/AF2161-factsheet-middelenpreventie-voor-kwetsbare-groepen.pdf
  2. 2.
    Rombouts M, Scheffers-van Schayck T, Van Dorsselaer S, Kleinjan M, Onrust S, Monshouwer K. Het gebruik van tabak, alcohol, cannabis en andere middelen in het praktijkonderwijs en cluster 4-onderwijs: Resultaten van het EXPLORE-onderzoek 2019. Utrecht: Trimbos-instituut; 2020.
  3. 3.
    Möhle M, Rombouts M, Van Gelder N, Monshouwer K. Preventie en gebruik van alcohol, tabak, cannabis en andere middelen in de Justitiële Jeugdinrichtingen: Het EXPLORE-onderzoek 2022. Utrecht: Trimbos-insituut; 2022.
  4. 4.
    Möhle M, van Gelder N, Rombouts M, Schayck TS van, Monshouwer K. Preventie en gebruik van alcohol, tabak, cannabis en andere middelen in de residentiële jeugdzorg: Kerngegevens uit het EXPLORE-onderzoek. Trimbos-insituut; 2021.
  5. 5.
    Nabben T, Boekholt M, Benschop A. Antenne Nederland: Regiomonitor drugs en risicojongeren 2022-2023. Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam; 2024 p. 126.
  6. 6.
    Rombouts M, Visser D, Onrust S, Tuithof M, Scheffers-van Schayk T, Simon J, et al. Preventie en gebruik van tabak, alcohol, cannabis en andere middelen onder jongeren met een licht verstandelijke beperking in het cluster 3-onderwijs: Kerngegevens uit het EXPLORE-onderzoek 2019. Trimbos-instituut; 2020.

Hoe te verwijzen

    Nationale Drug Monitor, editie 2024. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.