HomeCocaïne4.0 Laatste feiten en trends

4.0 Laatste feiten en trends

Volwassenen

Cocaïnegebruik in het laatste jaar (2023)

2,2%

1,1%

3,3%

  • In 2023 had 6,5% van de volwassenen in Nederland ooit cocaïne gebruikt, 2,2% gebruikte in het laatste jaar cocaïne en 0,8% deed dit in de laatste maand. Daarmee is cocaïne, na cannabis en ecstasy, de meest gebruikte drug onder volwassenen. Het gebruik van cocaïne in het laatste jaar is het hoogst onder mannen, 18-29-jarigen, hoogopgeleiden en volwassenen met een Nederlandse of een Europese herkomst en volwassenen in (zeer) sterk stedelijke gebieden. In Nederland wordt vooral snuifcocaïne gebruikt. Het gebruik van basecoke (‘crack’) komt onder volwassenen in Nederland erg weinig voor. Lees meer…
  • In 2023 is het gebruik van cocaïne onder volwassenen niet veranderd vergeleken met 2022. Vergeleken met 2015 is het cocaïnegebruik in 2023 wel hoger. Deze stijging deed zich met name voor onder mannen en 18-29-jarigen. Lees meer…
  • De meerderheid van de laatste-jaar-gebruikers gebruikt cocaïne incidenteel. Lees meer…

Jongeren en jongvolwassenen

Voortgezet onderwijs
12-16 jaar
laatste jaar (2023)

1,0%

Hbo-wo-studenten
≥16 jaar
laatste jaar (2023)

7%

Uitgaanders
16-35 jaar
laatste jaar (2023)

33,5%

  • In 2023 had 1,4% van de scholieren van het voortgezet onderwijs (12-16 jaar) ooit cocaïne gebruikt, 1,0% gebruikte in het laatste jaar cocaïne. Lees meer…
  • Het percentage scholieren van het regulier voortgezet onderwijs (12-16 jaar) dat ooit in het leven cocaïne heeft gebruikt verschilt in 2023 niet significant van 2003. Lees meer…
  • Onder 16-18-jairge mbo- en hbo-studenten gebruikte in 2021 3,9% ooit cocaïne en 1,1% gebruikte cocaïne in de laatste maand. Na een eerdere daling in 2019, steeg in 2021 het ooitgebruik van cocaïne onder mbo-hbo-studenten. Onder hbo- en wo-studenten van 16 jaar en ouder had 2023 12% ervaring met cocaïne, 7% gebruikte in het laatste jaar en 2% in de laatste maand. Het laatste-maand-gebruik is in 2023 onveranderd ten opzichte van de eerste meting in 2021. Lees meer…
  • Cocaïne is relatief populair in het uitgaansleven: cocaïne is de vierde meest gebruikte drug onder uitgaanders, na ecstasy, cannabis en 3-MMC. Er zijn signalen voor een toename in het cocaïnegebruik onder uitgaanders. De meeste uitgaanders gebruiken cocaïne incidenteel. Lees meer…
  • Jongeren uit sommige kwetsbare groepen hebben meer ervaring met het gebruik van cocaïne dan jongeren uit het regulier onderwijs. Vooral in de residentiële jeugdzorg (RJZ) en in Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI) is het gebruik van cocaïne ooit in het leven hoger dan bij leeftijdsgenoten in het reguliere onderwijs. Onder groepen risicojongeren komt het gebruik van cocaïne geregeld voor, maar meestal gaat het om een relatief klein aandeel van de groepsleden. Lees meer…

Internationale vergelijking

  • In de algemene bevolking van landen in Europa, Noord-Amerika en Australië is het aantal mensen dat harddrugs zoals cocaïne gebruikt, aanzienlijk lager dan het aantal mensen dat cannabis gebruikt. Wel is cocaïne in Europa de meest gebruikte stimulerende drug. Het gebruik van cocaïne ligt in Nederland boven het Europese gemiddelde. In de Nederlandse steden Utrecht, Amsterdam en Eindhoven steeg tussen 2011 en 2023 de cocaïne die werd gevonden in het rioolwateronderzoek met 75-106%. Lees meer…
  • In vergelijking met hun Europese leeftijdgenoten, lag in 2019 het ooitgebruik onder Nederlandse scholieren van 15 en 16 jaar rond het gemiddelde, maar de verschillen tussen de landen waren klein. Dit was ook het geval in 2015. Lees meer…

Hulpvraag en incidenten

  • Tussen 2015 en 2018 steeg het aantal cocaïnepatiënten in de algemene ziekenhuizen. Lees meer…
  • Bij de MDI werden incidenten met cocaïne in 2022 relatief minder vaak gemeld dan in voorgaande jaren. Bij de meeste patiënten die bij de MDI worden gezien, zorgt cocaïne voor lichamelijke opwinding (o.a. ontregelde hartslag, bloeddruk en ademhaling, en hartklachten). Cocaïne is de op één na meest gebruikte drug (na cannabis) bij verkeersslachtoffers op de SEH van LIS-ziekenhuizen. Ook bij het NVIC zijn er relatief veel informatieverzoeken voor cocaïne vergeleken met andere drugs. Lees meer…
  • Cocaïne wordt relatief vaak gecombineerd met alcohol en met andere drugs, waardoor het risico op (ernstige) gezondheidsincidenten, zoals hartproblemen, toeneemt. Lees meer…

Aanbod en markt

  • Van alle drugsmonsters die in 2023 waren ingeleverd bij de testlocaties, was één op de twintig verkocht als cocaïne. Dit is vergelijkbaar met 2022. Meer dan negen op de tien cocaïnemonsters bevatten ook echt cocaïne. Er komen steeds minder vervuilingen in cocaïne voor. In 2023 bevatte driekwart van alle als cocaïne verkochte drugsmonsters alleen cocaïne. Lees meer…
  • De prijs van een gram cocaïne in Nederland is al jaren stabiel en was in 2023 gemiddeld €51,65. Lees meer…

Aanvullende informatie

Hoe te verwijzen

    Nationale Drug Monitor, editie 2024. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.