In deze paragraaf:
Volwassenen
Lachgasgebruik in het laatste jaar (2023)
0,9%
0,5%
1,2%
- In 2023 had 7,2% van de Nederlandse volwassenen van 18 jaar en ouder ooit lachgas gebruikt, 0,9% gebruikte in het laatste jaar lachgas en 0,2% deed dit in de laatste maand. Het gebruik van lachgas in het laatste jaar is het hoogst onder mannen, 18-29-jarigen, hoog- en middelbaar opgeleiden en volwassenen met een Europese en niet-Europese herkomst en volwassenen in (zeer) sterk stedelijke gebieden. Lees meer…
- In 2023 is het gebruik van lachgas onder volwassenen lager dan in 2022. Ook vergeleken met 2018 is het lachgasgebruik in 2023 lager. Deze daling deed zich voor onder mannen en vrouwen, 18-29-jarigen en 30-49-jarigen, alle opleidingsniveaus en volwassenen in (zeer) sterk en weinig/niet stedelijke gebieden. Lees meer…
- In 2022 gebruikte 86% van de laatste-jaar-gebruikers van lachgas minder dan maandelijks en 10,4% maandelijks. Een klein deel (3,7%) gebruikte elke week. Lees meer…
Jongeren en jongvolwassenen
Voortgezet onderwijs
12-16 jaar
ooit (2023)
2,0%
Uitgaanders
16-35 jaar
laatste jaar (2023)
15,0%
- In 2023 had 3,1% van de scholieren van het regulier voortgezet onderwijs (12-16 jaar) ooit lachgas gebruikt, 2,0% gebruikte in het laatste jaar lachgas en 0,9% deed dit in de laatste maand. Minder vwo-scholieren hebben ervaring met het gebruik van lachgas dan scholieren van het vmbo. Meer scholieren met een niet-Nederlandse herkomst hebben ervaring met lachgas dan scholieren met een Nederlandse herkomst. Er is een kleine groep scholieren van het regulier voortgezet onderwijs (12-16 jaar) die intensief lachgas gebruikt (10 of meer ballonnen per keer). Lees meer…
- Het gebruik van lachgas (ooit, laatste maand) onder scholieren van het regulier voortgezet onderwijs (12-16 jaar) is in 2023 meer dan gehalveerd vergeleken met 2015. De daling heeft zich al enkele jaren voor het lachgasverbod ingezet. Lees meer…
- Alhoewel het lachgasgebruik tussen 2019 en 2021 is gedaald onder 16-18-jarige mbo– en hbo-studenten, is onder degenen die wel gebruikten het percentage dat tien ballonnen per keer of meer gebruikte juist toegenomen. Ook onder mbo-studenten in Amsterdam (16 jaar en ouder) daalde het lachgasgebruik tussen 2016 en 2021, maar nam onder degenen die wel lachgas gebruikten de frequentie van gebruik toe. In 2023 had één op de vijf studenten van 16 jaar en ouder van het hbo en de universiteit ervaring met lachgas, één op de twintig studenten gebruikte lachgas in het afgelopen jaar. Lees meer…
- Het lachgasgebruik ligt onder uitgaanders hoger dan in de algemene bevolking. In 2023 is het lachgasgebruik onder uitgaanders verder gedaald. Van de uitgaanders die nog wel lachgas gebruiken valt op dat het aantal ballonnen dat zij gebruiken op een avond dat zij niet uitgaan is gestegen. Lees meer…
- Het gebruik onder leerlingen van het speciaal onderwijs (cluster 4) is in 2019 hoger dan onder leerlingen van het praktijkonderwijs en VMBO-b. Lees meer…
- Lachgasgebruik komt relatief veel voor onder jongeren uit kwetsbare groepen. In groepen risicojongeren is de populariteit van lachgas afgenomen. Maar jongerenwerkers zien bij sommige jongeren van Turks- en Marokkaans-Nederlandse afkomst nog wel relatief veel dagelijks en problematisch lachgasgebruik. Lees meer…
Hulpvraag en incidenten
- Er zijn signalen dat een deel van de lachgasgebruikers tekenen van verslaving vertoont. Lees meer…
- Na een jarenlange stijging daalde in 2022 het aantal meldingen bij de Monitor Drugsincidenten van patiënten met een acute vergiftiging met lachgas. Wel waren er meer meldingen van patiënten die neurologische schade opliepen na excessief lachgasgebruik. Ook bij het NVIC daalde het aantal telefonische informatieverzoeken over lachgas in 2022, maar was bij ruim een derde van de informatieverzoeken sprake van aan lachgas gerelateerde neurologische klachten. In 2020 rapporteerde de politie een toename in het aantal verkeersongelukken waarbij lachgas vermoedelijk een rol speelde. Op 1 januari 2023 is het lachgasverbod in werking getreden. Het is nog niet duidelijk wat de invloed van het verbod is op het gebruik van lachgas (in het verkeer) en het aantal incidenten. Lees meer…
Aanvullende informatie
Stel uw pdf samen: Selecteer een hoofdstuk of een paragraaf hiervan
Hoe te verwijzen
Nationale Drug Monitor, editie 2024. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.